Followers

Saturday, April 9, 2011

Puasa dan solat.

Hari ini opah mendengar satu cerita dari kuliah pengajian yang rasanya patut dikongsi bersama siapa saja. Ceritanya bukanlah direka-reka dan bukan pada zaman Nabi atau masa terkini yang penuh kecanggihan. Kisah ini berlaku sekitar tahun tahun 1980han.Merupakan kisah benar seorang insan dimaklumkan rakan baik Tuan Guru kata tempat pengajian opah.

Impian seorang bapa adalah untuk memberikan pendidikan terbaik bagi anaknya. Ilmu,iman dan amal. Walau siapa pun bapa itu dia tetap menghendaki yang terbaik untuk anaknya. Mungkin ada yang sebaliknya setakat ni opah belum jumpa lagi mungkin dalam drama atau filem...Inilah yang terjadi pada ayahanda seorang kawan TG .

Dia telah menghantar anaknya (lelaki) ke sebuah Pondok Pengajian di Kelantan. Bila sebut negeri Kelantan kita boleh bayangkan tokoh-tokoh ulamak dari Negeri Cik Siti Wan kembang ini. Begitu juga dengan ayahanda ini dia sangat ingin anaknya menjadi seorang yang dekat dengan Allah, Rasul dan insan lain dengan cara paling mulia walau pun dia sendiri tidaklah mencapai tahap yang paling baik ketika itu.

Setelah beberapa tahun anak tersebut belajar di pusat pengajian itu, dia telah menjadi seorang yang alim berpengetahuan dan berakhlak mulia. Pengajiannya telah pun tamat dan dia pun pulanglah ke kampung ayahandanya.

Kepulangan anak ini sempena menyambut bulan puasa dan Hari Raya Aidilfitri. Gembira sungguh dia bila dah tamat pengajian dapat berkumpul semula dengan ayah dan bonda. Rupa-rupaya kegembiraan ini hanya sementara. Inilah ujian Allah mungkin, dia sangat terkejut bila melihat ayahandanya langsung tak solat 5 kali sehari semalam. Maknanya tak ada hubungan langsung dengan Allah dalam sehari. (mungkin tiap-tiap hari).

Dia sentiasa berfikir bagaimana nak mengajak ayahandanya balik ke jalan yang benar. Ramadan pun datang, semua orang berpuasa termasuklah ayahanda yang tak solat itu. Puasa tapi tak solat. Anak ini dengan hati yang sungguh berat lalu memasak nasi dan makan pada waktu siang ketika orang lain sedang berpuasa. Dengan perkataan lain tidak berpuasa tapi solat tidak ditinggalkan. Selama 5 hari kelakuan nya ini diperhatikan oleh ayahandanya, bila masuk hari ke 6 barulah ayahandanya menegur perbuatannya. "Kenapa kamu tak berpuasa dan makan di siang hari?" Dia menjawab, " Samalah ayah yang hanya puasa tapi tak solat." Alhamdulillah sejak dari itu barulah segalahnya berubah, ayahandanya sudah solat dan dia telah berpuasa. Dia juga bersyukur mujurlah tidak ada kejadian yang tidak diingini sepanjang tidak berpuasa itu. Hanya Allah sajalah yang tahu betapa takutnya dia ketika menginggalkan ibadat tersebut demi untuk menyedarkan ayahandanya. Puasa yang ditinggalkan juga telah diqada'kan.

Solat adalah tiang, tanpa tiang apalah yang nak kita dirikan.
Mungkin berbumbungkan langit dan berlantaikan bumi.

No comments: