Followers

Wednesday, August 10, 2011

BERGURU SEMULA...


Membaca Alquran sepanjang hidup kita sangatlah dituntut apatah lagi di bulan puasa yang mulia ini. Orang yang Sentiasa mengamalkannya semasa hayat akan ditemani segala kebaikan ketika berada di dalam kubur untuk menantikan hari kiamat nanti.

Kebaikan lain merupakan pahala apabila kita telah dibangkitkan semula tentulah lagi banyak Allah anugerahlan kepada pembacanya. Bayangkan 1 huruf untuk 10 pahala....kalau dah tamat sebuah quran berjuta-juta pahala yang akan kita perolehi itu pun kalau kita ikhlas membaca kerana untuk mendapat rahmat Allah semata-mata.

Membaca quran dulu dan sekarang sama saja cuma hari ini bermacam cara anak-anak diajar mengaji dengan pelbagai kaedah, iqra' menggunakan cd dengan menonton program di tv pun memang boleh membantu orang yang kurang pandai tajwid.

Al quran rasm Uthmani nampak lebih mudah dibaca bagi orang yang kurang mahir tajwid seperti opah. Ada catatan tanda bacaan dalam bahasa Arab dan ada juga dalam bahasa Melayu.

Orang dulu mengajar menggunakan istilah yang mudah dalam bahasa Melayu dan bahasa Arab
Opah belajar dalam bahasa Melayu baris atas bawah dan depan, dua di atas, bawah dan depan.

Ada setengah guru pula menggunakan istilah fathah, kasrah dan dommah. Sabdu disebut Syaddah dalam bahasa Arab.Dalam bahasa Melayu jika huruf alif dibariskan atas bunyinya 'a' jika baris bawah bunyinya 'i' dan baris depan bunyinya 'u' Rasanya kita tak lupa lagi 'a' 'i' 'u' bagi harus alif yang dibariskan dengan ataas bawah dan depan.

Walaupun pada peringkat awal menyebut baris itu pun sudah cukup panjang tapi apabila kita telah mengenal tanda-tanda dan bunyinya tersebut jadi mudah. Sesiapa yang sezaman dengan opah tentu masih ingat cara membaca baris-baris ini mesti sebut dulu bukan terus dibunyikan seperti buku Iqra.

Bagi Rasm Uthmani cukup mudah bila kita telah faham tanda dan dibunyikan bagi hukum tajwidnya. Bagaimana mudah sekalipun kita patutlah tahu

1. Hukum Izhar dan huruf-hurufnya yang enam itu alif berhamzah, ghain, ha (kecil), kha,ain dan ha (besar)
Bacaannya terang dah jelas jika nun mati atau tanuin bertemu dengan huruf ini bacaannya jelas tiada dengung dalam resam osmani huruf nun mati itu dibaris matikan.

2. Hukum Ikhfa' dan hurufnya yang 15 itu.
sin,ta,jim, zal. sod,dal,kaf, fa, tha,qaf,tho,dhod,dzo, syin dan zai.
Bacaannya disembunyikan bunyi nun mati dan dengung. Resam osmani tidak ditanda baris mati seperti huruf izhar.

3. Hukum Iqlab dan hurufnya hanya satu iaitu 'ba'. Iqlab maknanya membalikkan pada bahasa dan pada istilahnya menukarkan bunyi huruf berbaris kepada bunyi mim dengan mengekalkan dengungnya.

4. Bilangan harkat bacaan juga dicatit dan diwarnakan dengan warna tertentu untuk kemudahan pembaca samaada dibacakan 2 harkat bila ada huruf mad dibelakangnya atau ditandakan dengan alif kecil di atas huruf tersebut. Jika garis panjang melintang diatas panjangnya bacaannya juga mungkin 4,5 atau 6 harkat. Gunakan jari untuk menentukan bilangan harkatnya. Lama-lama kita akan mahir apabila selalu diulang-ulang.

Baris dua di atas atau di bawah secara sama dibariskan ' = ' dibaca dalah terang dan jelas.
Baris dua di atas atau di bawah secara tak sama ' _--' adalah didengungkan.
Baris dua di depan seperti '69' tidak didengungkan kalau '99' adalah didengungkan

Inilah sedikit ulangkaji opah sendiri untuk ingatan ketika bertaddarus. Paling penting untuk ingatan sendiri, membaca tanpa ilmu yang cukup dan sanggup ditegur apabila membuat silap lebih baik dari tidak pernah langsung membaca sama ada anda mahir atau tidak. Berguru dan belajar semula adalah yang terbaik kalau kita telah lupa......

Mudah-mudahan kita dapat membaca dengan fasih, memanjang dan memendekkan sebutan pada tempat yang betul. Begitu juga dengan dengung dan tidak dengung pada tempat yang betul. Berhenti bacaan pada tempat yang ditetapkan dan maknanya tidak terjejas.


No comments: