Followers

Wednesday, August 19, 2009

JUMPA TEMAN LAMA

Salam Ramadhan Almubarak untuk semua,

Dua hari sudah opah dihubungi seorang teman sekolah yang sudah tidak berjumpa hampir 35 tahun. Setelah berbual bercerita kisah di sekolah rendah, menengah kami pun berjanji untuk berjumpa. Kebetulan ibunya yang masih sihat tinggal di Sg. Bogak lebih kurang 40 km dari tempat opah. Walaupun dah hampir setahun sejak bersara opah tak pernah memandu seorang sejauh itu, tapi nak jumpa kawan lama punya pasal opah gagahkan diri juga memandangkan suami ada hal lain.

Sungguh seronok jumpa kawan lama, dalam masa yang singkat itu kami sempat menziarahi seorang teman lagi yang suaminya diserang angin ahmar, dan sedang mendapat rawatan di hospital Taiping.Walaupun perjumpaan tu memakan masa lebih kurang 3 jam rasanya memang tak cukup, bertanya khabar melalui talipon memang tak sama dengan bersua muka. Ketika ini perbualan dalam pertanyaan, kesihatan, anak cucu, kerja pastinya dah bersara pada tahun ini yang sihat dan mampu akan menyambung sampai umur 58.......

Akhir sekali kami juga sempat singgah dan bertemu seorang kawan lagi (yang ni lelaki) seorang YB yang menang dalam Pilihan Raya lepas. Dengan YB ni opah rasa dah 40 tahun lebih tak jumpa.Menurutnya, dia pernah nampak opah dalam bas masa tu dia belum masuk tentera lagi.Sempatlah dia mengajak kami minum sambil bertanya khabar. Opah tanya dia, tak pergi tolong kempen di Permatang Pasirkah? jawabnya, "Dah hantar wakil...". Sempat lagi dia bergurau atau memang betul mereka akan lakukan, "Sekali lagi kami akan bersidang atas pokok pulak bukan bawah pokok."

Tengah sedap berborak suami pulak hantas sms ada jiran sekampung meninggal dan akan dikebumikan sebelum asar. Hajat hati nak lewat balik dibatalkan spontan teringat kematian yang tidak akan menunggu sesaat atau sedetik bila sudah sampai masanya. Selamat menjalankan ibadat puasa.

1 comment:

kakyong said...

Opah..
Salam Ramadhan Almubarak.. maaf sebab lama sesangat kakyong tak menjengah ke blog opah..

kakyong berharap opah & keluarga serta anak cucu sihat2 semuanya...