Followers

Monday, January 18, 2010

Pondok Ustaz Abu Bakar

Salam Safar dan mungkin tidak terlewat untuk semua orang kalau opah nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2010. Sebab nilah N3 pertama opah bagi tahun 2010 atas permintaan seorang pengunjung, anakanda Bakri.

Untuk pengetahuan anakanda Bakri dan orang lain juga, (yang berminat) Pondok Ustaz Abu Bakar terletak Bersebelahan lebuhraya BKE (Butterworth Kulim Express). Untuk ke sini anda perlu susur keluar Kubang Semang.Rasanya lokasinya tak susah nak cari. Rajin bertanya tak sesat jalan.

Pengambilan murid rasanya tidak terhad mengikut umur tapi yang opah nampak lepasan dari sekolah rendah yang ramai dan menengah pun ada jugalah.Lepasan diploma atau orang yang dah bekerja pun ada tapi kuliah biasa untuk orang dewasa pada hari Jumaat dan Ahad pagi.Kurikulum untuk murid yang belajar dan menetap di situ Bahasa Arab Pengajian Agama meliputi Feqah, Tafsir, Tauhid Sirah...Yang ni kena tanya Tok Guru lebih terperinci.

Selain dari mempelajari Bahasa Arab dan Pengajian Agama Islam mereka juga dilatih berkebun, menternak haiwan pelihaaraan, pertukangan dan binaan simen untuk hiasan landskap.

Yuran pengajian, penginapan dan makanan dikenakan juga disamping keluar masuk diawasi. Murid hanya lelaki saja yang opah nampaklah. Perjalanan kuliah kena berhubung dengan pihak urusetia atau Ustaz.Opah tulis berdasarkan apa yang nampak semasa kuliah kami hari Jumaat, pelajar-pelajar turut sama dgn kuliah tersebut.Dalam masa yang sama Ustaz akan sentuh sikit dan ajar juga Nahu Bahasa Arab dalam kuliah kami.Kalau nak maklumat lanjut lagi berhubunglah dgn. Ustaz Abu Bakar Hj. IsmailMK 20 TBP5497 Permatang Tengah, Kubang Semang 14400 Bukit Mertajam.045381894 . Harap maklum.

No comments: